Г-н Велев, ЗАД Армеец“ е лидер в Каско застраховането вече над

...
Г-н Велев, ЗАД Армеец“ е лидер в Каско застраховането вече над
Коментари Харесай

Дигиталните решения в застрахователния бизнес са в подем

Г-н Велев, ЗАД „ Армеец “ е водач в Каско застраховането вече над четвърт век. Компанията е печелила влиятелни оценки, измежду които „ Най-коректният осигурител при погашение на застрахователни компенсации при имуществени вреди “, „ Застраховател с най-хубави артикули в автомобилното обезпечаване “, „ Най-динамично разрастващо се застрахователно сдружение “ от годишните награди „ Застраховател на годината “. 

С какво печелите конкуренцията за клиентите?

- В нашия бизнес най-важното е доверието на клиентите. То се построява постепенно и ние постоянно би трябвало да се борим за него и да го отстояваме с всяко наше деяние, тъй че клиентът да ни има вяра и да знае, че сме създали най-хубавото за него. В този смисъл е значима всяка стъпка от процеса - от сключването на застраховката, още повече при нейното обслужване и най-много при настъпване на застрахователно събитие. Важен е всеки контакт с клиента. Мисля, че клиентите на нашата компания срещат правилно и честно отношение и тяхното доверие е в основата на нашите триумфи.

Разбира се, стремим се непрестанно да подобряваме качеството на нашите услуги. Естествено и ние разширихме опциите за цифрова връзка с клиентите във всички стадии на застрахователния развой, от сключването на застраховката, до регистрацията на вреда. И сега работим по няколко нови плана, които, доста се надявам, да успеем да приключим доникъде на годината.

Споменахте дигитализацията. Доколко пандемията даде подтик на този развой в застраховането?

- Както споделих, застрахователите реагирахме доста гъвкаво на променените. Компаниите предоставиха редица облекчения и услуги за своите клиенти, целящи минимизирането на физическите контакти в офисите: възможност за онлайн подписване на застраховка, отдалечено заплащане на наградата, благоприятни условия за онлайн завеждане на щети; благоприятни условия за отдалечен оглед на вреди при зародило застрахователно събитие по автомобилни и имуществени застраховки; онлайн и видео съвещания и редица други. Това даде подтик на така и така осъзнатата подготвеност на промишлеността да направи решителна стъпка към по-широкото потребление на цифрови решения в застрахователния бизнес. Разбира се, с изключение на в осъвременяването на цялостното взаимодействие с клиентите, застрахователите непрестанно влагат в нови технологии за усъвършенстване и на вътрешните бизнес процеси. Новите технологии се постановат на всички места – в разбора и оценката на риска, в усъвършенстването на отчетността и така нататък

Получава се по този начин, че в нашата процедура, изключително около пандемията, ние надалеч изпреварваме развиването на нормативната уредба. Законодателството би трябвало да догонва развиването на пазара. Все още има редица официални условия, които и преди пандемията посочваха една прекомерно последна консервативност на уредбата, само че пандемията с нейните проблеми сложи решаването на тези въпроси с още по-голяма заостреност. Надяваме се в скоро време нормативната уредба на нашия бранш също да се осъвремени. Това ще бъде огромно облекчение и за клиентите, и за нас.

Какви цели си слага ръководената от Вас компания за тази година?

- Основните ни цели за 2022 година са да запазим постоянния тренд на напредък по най-важните за нас застрахователни линии бизнес, както и водещата си пазарна позиция по застраховка “Каско ” на МПС, която е запазената марка на компанията. Естествено, обвързваме тези цели с непрекъснатото повишение на стандарта на обслужване на нашите клиенти, което е  изключително важно за нас. Работейки за тези цели цели, сигурен съм, че нашата компания ще се поздрави с отлични финансови резултати.

През 2022 година ни следва доста работа по довеждане докрай на няколко плана, ориентирани точно към цифрово обслужване на нашите клиенти: работим по нов уебсайт на компанията и потребителско мобилно приложение, както и върху някои други хрумвания, които откровено се надявам да създадат нашите услуги още по-привлекателни и потребни.

На фона на бедствията и повредите, които ни сполетяват има ли смяна в мисленето на клиентите ви и растеж в имуществените застраховки?

- Имущественото обезпечаване в България, за жалост, към момента е много обратно в съпоставяне със средно-европейските равнища и доста надалеч от задачата да играе значимата си обществена роля да размени страната в обезпечаването на помощ за потърпевшите семейства и бизнеси при бедствени обстановки.

Въпреки очевидно зачестилите естествени катаклизми, които все по-често нанасят вреди по парцелите и насажденията, към момента не можем да отчетем смяна в мисленето на притежателите им и насочване към тяхната застрахователна отбрана. Непрекъснато ставаме очевидци на големи загуби, породени от естествените стихии, а страната и общините могат да оказват помощ на потърпевшите единствено със алегорични средства. В същото време, при съществуване на подобаваща застраховка, потърпевшото от естествени катаклизми домакинство би могло да си възвърне всички финансови загуби. По наши неофициални калкулации под 7% от парцелите в страната са застраховани даже единствено за главните опасности пожар и наводняване.

Парадоксалното е, че цената на застраховката на една къща или апартамент е към 10 пъти по-ниска от цената на застраховката “Каско ” на автомобила, само че нашите съграждани са склонни да застраховат повече колите си, в сравнение с дома си.

Основният мотор на развитието  на пазара на имущественото обезпечаване сега не престават да бъдат банковите ипотечни заеми.  

В този пазарен сегмент въпреки всичко заслужава да се означи, че всяка година се следи прочут растеж, като към края на октомври 2021 година този растеж беше 5.5% на годишна база, само че при 18,7% повишаване на изплатените компенсации.

Предстои туристическо оживление. Как се развиват Ковид-застраховките? Какво покриват и какво не при пътешестване в чужбина?

- Като начало бих желал да отбележа, че макар стагнацията в туристическите пътувания, премийният доход по застраховка „ Помощ при пътешестване “ към октомври 2021 година е повишен по отношение на октомври 2020 година с цели 174%. Разбира се, би трябвало да отчетем, че през миналата 2020 година този бизнес беше осъществил сериозен спад. Но по-интересното е, че през 2021 година стартира да се оформя наклонност за растеж на премийния доход по тази бизнес линия и по отношение на предпандемичната 2019 година. Възможно е измежду аргументите да е и нарасналото схващане измежду потребителите за смисъла и изгодата от тази застраховка. Или най-малко по този начин ми се желае да мисля.

По отношение на покритието за Ковид, българските застрахователи реагираха доста бързо и съответно на потребността на обществото от застрахователна отбрана, в това число във връзка с туристическите застраховки. На пазара могат да се намерят артикули на някои компании, които обезпечават отбрана, включваща риска „ Ковид “ по застраховки - като „ Помощ при пътешестване “ и  „ Отмяна на пътешестване “. При първия тип застраховка се покриват медицинските разноски, свързани с диагностицирането и лекуването от Ковид в чужбина. По втората се изплаща обезщетение съгласно изискванията по полицата, да вземем за пример – анулация на пътуването заради карантина, домашно лекуване или хоспитализация вследствие на заболяване от Ковид и други.

Тъй като обособените предложения на фирмите се разграничават, съветът ни към потребителите е да изследват другите пазарни оферти, да се срещнат с покритите опасности, застрахователните суми и други условия по полицата. Така ще могат да създадат осведомен избор, подобаващ на персоналните им желания и потребности.

Как вървят договарянията на равнище Европейски Съюз по въвеждане на измененията в режима „ Платежоспособност 2 ”, търсят ли ви за експертиза? Какви промени диктуват те за нас?

- Директивата Платежоспособност 2 е най-важният акт на европейско равнище, регулиращ застрахователната промишленост. Това е комплицирана система от правни условия и финансови регулации, която потвърди своята смисленост през последните 5-6 години, откогато се ползва, само че също по този начин сподели и някои проблеми. Замисълът й да обезпечи финансовата непоклатимост на бранша беше реализиран, но въведеният от нея прекомерно закостенял метод при оценката на рисковете докара до ограничение на опцията на застрахователите да влагат в редица финансови активи и най-много в действителната стопанска система, както докара до практическо изгубване на някои застрахователни артикули от пазара. Административната и финансовата тежест за използване на този модел е забележителна, което постоянно слага европейските застрахователи в неконкурентно състояние на международния пазар.

При започването на договарянията за промени в режима на Платежоспособност 2 още през 2021 година тези съществени проблеми бяха сложени пред европейските институции от цялата европейска застрахователна промишленост.

Как се отразява   режима на „ Платежоспособност 2 ” върху българските застрахователи в частност?

- За българските застрахователи с особена заостреност стои въпросът за административната тежест при използването на модела. Платежоспособност 2, който се ползва с целия си инструментариум, както за най-големите паневропейски предприятия, по този начин и за напълно дребните. Но относителната цена за дребните компании става непостижима, макар че рискът, който те внасят на пазара, е нищожен. Затова, в своята позиция по отношение на промените в Платежоспособност 2, АБЗ отдели най-голямо внимание на препоръчаните на практика решения за използване на правилото на пропорция: да могат по-малките застрахователи и тези, които имат по-опростен бизнес модел, да се възползват от облекчения в честотата и размера на изискуемата отчетност, облекчения в някои условия за вътрешна организация на системата на ръководство и надзор.

Друг приоритет за нашата Асоциация е ограничението на възможността наредбите на Платежоспособност 2 да се надграждат на национално равнище с спомагателни условия. Подобна процедура съществуваше досега и води до конкурентни загуби за българските застрахователи и спомагателна административна и финансова тежест.

Няма да се спирам на редицата ни механически оферти и мнения, само че цялата ни позиция е предоставена на Министерството на финансите и КФН, които водят договарянията от името на българската страна и с които имаме доста положително съдействие. 

Известно е, че " Армеец " има положителни начинания в областта на обществената отговорност.  Бихте ли откроил по-важните от тях?

- Корпоративната обществена отговорност на „ Армеец “ е ориентирана към начинания, планове и дела, които припознаваме като свои и дават отговор на полезностите, които отстояваме. Ежегодно поддържаме разнообразни просветителни планове, спортни и природозащитнически начинания, които за нас постоянно са настоящи и значими във времето.

Гордеем се с трите просветителни плана, осъществени през последните няколко години взаимно със съдружие „ Българска история “, а точно основаването на три документални видео поредици, които описват за славни имена и събития в българската история.  Видеата показват по вълнуващ и забавен метод едни от най-запомнящите се български сражения и персони, които са мотив за горделивост на всеки българин. Радваме се, че съумяха да намерят място в уроците по история на десетки учебни заведения в цяла България, на които ги предоставихме безплатно.

Дарихме средства за дигитализацията на историческия хартиен фонд на библиотеката на Софийската духовна семинария „ Св. Иван Рилски “. За нас сходен план е от огромна национална значителност, тъй като ще запази скъп хартиен фонд, събиран и обогатяван няколко епохи. 

Повече от 10 години поддържаме и плана „ Да върнем ловния сокол в България ” на съдружие „ Зелени Балкани “, като от всяка подписана лавица „ Каско на МПС ” компанията подарява по избрана сума за възобновяване на популацията на ловния сокол, който е изчезващ тип по нашите земи. Любопитното е, че оттогава до през днешния ден, по плана сме освободили 85 на брой новоизлюпени птици в България. През 2018 година е записана първата дива двойка от десетилетия насам, образувана от птици, излюпени в България и освободени три години по-рано. Това е страховит триумф за програмата и потвърждава, че финансирането е свястно и потребно.

Дългогодишен спонсор сме на спортни организации, надпревари и уреди - зала Арена Армеец София, Българската карате киокушин федерация, редица спортни събития. През годините българските състезатели са извоювали голям брой купи и медали за България от Световни, Европейски и други интернационалните шампионати, което също ни кара да бъдем доста горди, че имаме принос към тяхната подготовка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР